infbgoogletwitteryoutubepinterest

Το καλάθι είναι άδειο

215 535 0090  

Προγεννητική Φροντίδα για τις Γυναίκες με Διαβήτη

Πολλές φορές οι γυναίκες με διαβήτη (είτε τύπου 1 είτε τύπου 2) κυριεύονται από άγχος και ανασφάλεια ακόμα και στη ιδέα μίας επικείμενης εγκυμοσύνης. Αναμφίβολα η επιθυμία απόκτησης ενός παιδιού υπερέχει των αρνητικών συναισθημάτων. Συνεπώς, η κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση της γυναίκας με διαβήτη, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μία ασφαλή εγκυμοσύνη. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες (NICE Guidelines 2015), οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να ενημερώνονται για:

 • Τη σημασία της δημιουργίας ενός πλάνου εγκυμοσύνης από κοινού με την διεπιστημονική ομάδα που τους παρακολουθεί.
 • Πώς η εγκυμοσύνη και ο τοκετός μπορούν να επηρεάσουν/να επηρεαστούν από το διαβήτη.
 • Την ανάγκη για αποτελεσματική αντισύλληψη και αποφυγή της εγκυμοσύνης μέχρι να έχουν ικανοποιητικό γλυκαιμικό έλεγχο.
 • Την ανάγκη για συχνό αυτό-έλεγχο και μηνιαία παρακολούθηση της HbA1c πριν από την σύλληψη.
 • Το γεγονός της εγκυμοσύνης απαιτεί πιο συχνή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (μετρήσεις) και παρεμβάσεις, στενή επικοινωνία και συναντήσεις με τη διεπιστημονική ομάδα.
 • Τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην εγκυμοσύνη που σχετίζονται με τη ρύθμιση του διαβήτη.
 • Την υπογλυκαιμία και την αντιμετώπισή της
 • Την υπεργλυκαιμία, τον έλεγχο των κετονών στο σπίτι καθώς και ενέργειες σε περίπτωση που δεν αισθάνονται καλά.
 • Την ανάγκη για έλεγχο των φαρμάκων που χρειάζεται να λάβουν για τη διαχείριση του διαβήτη, εάν είναι κατάλληλα για χρήση κατά την εγκυμοσύνη
 • Την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των οφθαλμών και των νεφρών και το συχνό έλεγχό τους.
 • Τα πλεονεκτήματα μίας ισορροπημένης διατροφής με παράλληλη χρήση των συμπληρωμάτων φολικού οξέος σε ασφαλή δόση.
 • Διακοπή του καπνίσματος.
 • Διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Τη σημασία της απώλειας του περιττού βάρους πριν τη σύλληψη .

Διαβήτης και Αντισύλληψη

Πληροφορίες τόσο για την εγκυμοσύνη όσο και για την αντισύλληψη θα πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες με διαβήτη. Μέθοδοι αντισύλληψης που αντενδείκνυνται στις πάσχουσες με σακχαρώδη διαβήτη δεν υπάρχουν. Αντίθετα, ενδείκνυται η χρήση μεθόδων με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. 

Προετοιμασία για Σύλληψη

Στις γυναίκες οι οποίες προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη, επιβάλλεται η λήψη ενός πλήρους ιστορικού. Η μετφορμίνη μπορεί να χορηγηθεί παράλληλα ή να αντικαταστήσει την ινσουλίνη πριν τη σύλληψη και κατά την κύηση. Οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει η γυναίκα για την μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, συνίσταται να διακόπτεται και να αντικαθίσταται με ινσουλίνη. Επιπλέον εάν η γυναίκα λαμβάνει φάρμακα των οποίων η χρήση δεν ενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη (αναστολείς ΜΕΑ, στατίνες, διουρητικά, β –αναστολείς) θα πρέπει σταδιακά να διακοπούν, ιδανικά πριν την σύλληψη ή μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη. 

Οι επιπλοκές που προκύπτουν από τον διαβήτη συνίσταται να αξιολογούνται και να θεραπεύονται εάν είναι εφικτό. Οφθαλμολογικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση της αμφιβληστροπάθειας καθώς και έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας θα πρέπει να πραγματοποιούνται πριν από τη σύλληψη. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εάν υπάρχει, ενδέχεται να επιβαρυνθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όλες οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Η γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη η οποία προετοιμάζεται για εγκυμοσύνη θα πρέπει να έχει συχνή επαφή με όλα τα μέλη της διεπιστημονική ομάδας (μαιευτήρα-γυναικολόγο, εξειδικευμένο νοσηλευτή, την εξειδικευμένη μαία, διαιτολόγο και ψυχολόγο). Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας της αποτελούν μέλη της διεπιστημονικής ομάδας συμμετέχοντας ενεργά στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τη φροντίδα τους. 

Συνίσταται η βελτιστοποίηση της ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα με στόχο την πρόληψη των συγγενών ανωμαλιών. Η μείωση της HbA1c εντός των επιθυμητών ορίων, συνυπολογίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης υπογλυκαιμιών. Οι γυναίκες με HbA1c ≥ 10% θα πρέπει αυστηρά να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη. 

Οι στόχοι του γλυκαιμικού ελέγχου θα πρέπει να καθορίζονται σε συνεννόηση με την ασθενή, έχοντας εξασφαλίσει την ικανότητα αυτοελέγχου μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης. Συνεπώς τα όρια των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα κατά την περίοδο πριν από τη σύλληψη συνίσταται να είναι:

 • Νηστεία: 90-126mg/dl
 • Προγευματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας: 72-90 mg/dl
 • Μεταγευματικά 90-162 mg/dl

Διατηρώντας λοιπόν η γυναίκα με διαβήτη τα ανωτέρω επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς την εμφάνιση υπογλυκαιμικών επεισοδίων, πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών, έχει δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για το έμβρυο.

 

Νίκολη Μητώση
Νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc, Εξειδικευμένη Νοσηλεύτρια Διαβήτη King's College of London